Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Technologii Produktów Roślinnych
   i Higieny Żywienia

    Wydział Technologii Żywności
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Oferta analityczna:

  • analizy podstawowe (oznaczanie zawartości suchej masy, popiołu, białka, tłuszczu, błonnika);
  • ocena chemiczna surowców i produktów przemysłu owocowo-warzywnego: analizy podstawowe, 
    ekstrakt, pH, zawartość cukrów ogółem i cukrów redukujących, zawartości azotu ogółem, azotu 
    białkowego, błonnika, kwasowości ogólnej i lotnej, SO2, aktywność wybranych enzymów, HMF, 
    patuliny;
  • oznaczanie zawartości polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej;
  • oznaczanie zawartości olejków eterycznych;
  • pomiar barwy metodą instrumentalną w systemie CIE Lab, instrumentalny pomiaru aktywności wody, pomiar tekstury;
  • ocena sensoryczna surowców i gotowych wyrobów z owoców, warzyw i grzybów;
  • oznaczanie metali metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (ASA);
  • analiza składu aminokwasowego żywności oraz preparatów białkowych;
  • analiza elektroforetyczna SDS-PAGE - elektroforeza białek na mini-żelach, elektrotransfer na membrany PVDF;
  • określanie cech fizykochemicznych mleka i produktów mleczarskich;
  • analiza składu polifenoli surowców roślinnych;
  • analiza wybranych witamin w surowcach roślinnych;
  • inne analizy dostępne na zapytanie;

Doradztwo:

  • technologicznego projektowania zakładów przetwórstwa żywności;
  • opracowania receptur i zaleceń technologicznych produkcji nowych wyrobów.