Katedra Technologii Produktów Roślinnych
i Higieny Żywienia
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Oferta dla biznesu
Oferta analityczna:
- analizy podstawowe (oznaczanie zawartości suchej masy, popiołu, białka, tłuszczu, błonnika);
- ocena chemiczna surowców i produktów przemysłu owocowo-warzywnego: analizy podstawowe,
ekstrakt, pH, zawartość cukrów ogółem i cukrów redukujących, zawartości azotu ogółem, azotu
białkowego, błonnika, kwasowości ogólnej i lotnej, SO2, aktywność wybranych enzymów, HMF,
patuliny; - oznaczanie zawartości polifenoli oraz aktywności przeciwutleniającej;
- oznaczanie zawartości olejków eterycznych;
- pomiar barwy metodą instrumentalną w systemie CIE Lab, instrumentalny pomiaru aktywności wody, pomiar tekstury;
- ocena sensoryczna surowców i gotowych wyrobów z owoców, warzyw i grzybów;
- oznaczanie metali metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (ASA);
- analiza składu aminokwasowego żywności oraz preparatów białkowych;
- analiza elektroforetyczna SDS-PAGE - elektroforeza białek na mini-żelach, elektrotransfer na membrany PVDF;
- określanie cech fizykochemicznych mleka i produktów mleczarskich;
- analiza składu polifenoli surowców roślinnych;
- analiza wybranych witamin w surowcach roślinnych;
- inne analizy dostępne na zapytanie;
Doradztwo:
- technologicznego projektowania zakładów przetwórstwa żywności;
- opracowania receptur i zaleceń technologicznych produkcji nowych wyrobów.