Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Technologii Produktów Roślinnych
   i Higieny Żywienia

    Wydział Technologii Żywności
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Projekty badawczo - rozwojowe

Projekty badawczo-rozwojowe:

  • Bon na innowacje, nr konkursu RPMP.01.02.03-IP.01-12-009/21 „Usługa badawczo-rozwojowa 
    związana z opracowaniem technologii produkcji beztłuszczowych, pieczonych wyrobów 
    przekąskowych typu chipsy o wysokiej zawartości białka i walorach prozdrowotnych”. Typ usługi 1 
    wymienionej w §18, pkt. 6 Regulaminu konkursu 1.2.3 [2021-2022]
  • Projekt badawczy BZ-4748: ”Ocena parametrów jakościowych surowców roślinnych”, 
    współkierownik dr Łukasz Skoczylas, prof. URK [2022],
  • Projekt badawczy NCN 2020/04/X/NZ9/00494 „Ocena potencjalnego działania owoców głogu 
    dwuszyjkowego (Crataegus laevigata) na hamowanie autooksydacji tłuszczów śledzia bałtyckiego 
    (Clupea harengus membras) podczas zamrażalniczego przechowywania" 
    - MINIATURA-4 [2020-2021],
  • Projekt badawczy NCBiR POIR.01.01.01-00-0098/17 "Opracowanie innowacyjnego sposobu 
    eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych 
    z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia" (BZ-848/WTŻ/KTGiK/17-
    20) [2017-2020],
  • Projekt badawczy NCN 2016/21/B/NZ9/01171 „Interakcje pomiędzy akrylamidem 
    a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności” (G –
    1711/KTFiMT/2017-2020) [2017-2020],
  • Projekt badawczy NCN 2017/01/X/NZ9/00212 "Ocena wpływu dodatków smakowych - tzw. 
    "zamienników" soli - na powstawanie estrów monochloropropanodioli w wytrawnym pieczywie 
    cukierniczym", kierownik dr Anna Sadowska-Rociek [2017-2018],
  • Projekt badawczy NCN 2015/17/B/NZ9/01623 "Analiza skali występowania związków 
    perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia", kierownik dr 
    Magdalena Surma [2016-2019],
  • Projekt badawczy NCN nr 1826 "Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu 
    wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki osteoporozy 
    – badania in vivo w warunkach hipoalimentacji wapniowej, z wykorzystaniem modelu samicy 
    rosnącej oraz owariektomizowanej samicy dojrzałej (szczur rasy Wistar)", kierownik: dr Kinga 
    Topolska [2011-2014],
  • Projekt badawczy BZ-4741: „Oznaczenie poziomu polifenoli ogółem, aktywności antyoksydacyjnej i 
    gęstości odżywczej kakao i czekolad”, kierownik dr hab. inż. Emilia Bernaś, prof. URK [2021],
  • Projekt badawczy BZ-4726: „Opracowanie opinii/ekspertyzy dotyczącej innowacyjności technologii 
    wytwarzania innowacyjnych produktów wspomagających odżywianie (żywe kultury bakterii, 
    nalewka propolisowa, maść propolisowa”, kierownik dr hab. inż. Anna Korus, prof. URK [2021].