Katedra Technologii Produktów Roślinnych
i Higieny Żywienia
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Projekty badawczo - rozwojowe
Projekty badawczo-rozwojowe:
- Bon na innowacje, nr konkursu RPMP.01.02.03-IP.01-12-009/21 „Usługa badawczo-rozwojowa
związana z opracowaniem technologii produkcji beztłuszczowych, pieczonych wyrobów
przekąskowych typu chipsy o wysokiej zawartości białka i walorach prozdrowotnych”. Typ usługi 1
wymienionej w §18, pkt. 6 Regulaminu konkursu 1.2.3 [2021-2022] - Projekt badawczy BZ-4748: ”Ocena parametrów jakościowych surowców roślinnych”,
współkierownik dr Łukasz Skoczylas, prof. URK [2022], - Projekt badawczy NCN 2020/04/X/NZ9/00494 „Ocena potencjalnego działania owoców głogu
dwuszyjkowego (Crataegus laevigata) na hamowanie autooksydacji tłuszczów śledzia bałtyckiego
(Clupea harengus membras) podczas zamrażalniczego przechowywania"
- MINIATURA-4 [2020-2021], - Projekt badawczy NCBiR POIR.01.01.01-00-0098/17 "Opracowanie innowacyjnego sposobu
eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych
z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia" (BZ-848/WTŻ/KTGiK/17-
20) [2017-2020], - Projekt badawczy NCN 2016/21/B/NZ9/01171 „Interakcje pomiędzy akrylamidem
a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności” (G –
1711/KTFiMT/2017-2020) [2017-2020], - Projekt badawczy NCN 2017/01/X/NZ9/00212 "Ocena wpływu dodatków smakowych - tzw.
"zamienników" soli - na powstawanie estrów monochloropropanodioli w wytrawnym pieczywie
cukierniczym", kierownik dr Anna Sadowska-Rociek [2017-2018], - Projekt badawczy NCN 2015/17/B/NZ9/01623 "Analiza skali występowania związków
perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia", kierownik dr
Magdalena Surma [2016-2019], - Projekt badawczy NCN nr 1826 "Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu
wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki osteoporozy
– badania in vivo w warunkach hipoalimentacji wapniowej, z wykorzystaniem modelu samicy
rosnącej oraz owariektomizowanej samicy dojrzałej (szczur rasy Wistar)", kierownik: dr Kinga
Topolska [2011-2014], - Projekt badawczy BZ-4741: „Oznaczenie poziomu polifenoli ogółem, aktywności antyoksydacyjnej i
gęstości odżywczej kakao i czekolad”, kierownik dr hab. inż. Emilia Bernaś, prof. URK [2021], - Projekt badawczy BZ-4726: „Opracowanie opinii/ekspertyzy dotyczącej innowacyjności technologii
wytwarzania innowacyjnych produktów wspomagających odżywianie (żywe kultury bakterii,
nalewka propolisowa, maść propolisowa”, kierownik dr hab. inż. Anna Korus, prof. URK [2021].